Care or fi cauzele coxartrozei?

De vreo doua zile caut informatii privind cauzele coxartrozei. Din pacate n-am prea gasit articole care sa ma multumeasca, subiectul nu este luat in discutie prea in amanunt.

Pana la urma am ajuns la o concluzie despre care nu stiu daca este adevarata, dar care se suprapune in majoritatea ei peste alte expuneri.

Am plecat de la idea ca boala este produsa de deteriorarea cartilajului hialin prezent in articulatia coxo-femurala. Cred ca daca ne focalizam atentia asupra lui, putem gasi explicatii pertinente privind cauzele coxartrozei.

Acest cartilaj este format in proportie de 95% din apa si matrice cartilaginoasa extracelulara, iar restul de 5 % din condrocite.  Condrocitele acestea sunt niste celule cu functie speciala si care au cel mai lung ciclu celular dintre toate celulele organismului. Corpul uman este o masinarie complexa capabila sa se autogenereze, adica sa refaca anumite parti ale sale care se deterioreaza sau se consuma in urma functionarii. Cauzele coxartrozei sunt strict legate de regenerarea acestor condrocite care, avand cel mai lung ciclu celular, au si cel mai lung ciclu de refacere.

Altfel spus, odata distrus, erodat, cartilajul hialin se reface foarte greu pentru ca are nevoie in primul rand de timp. Atunci cand cartilajul nu se reface, se instaleaza coxartroza.

Pe mine, mintea ma duce spre doua cauze generice ale coxatrozei. Ori organismul are anumite probleme in a-si indeplini normal si la timp functia de regenerare a carilajului, ori anumite conjuncturi fac ca degenerarea cartilajului sa fie mai rapida decat capacitatea corpului de a-l regenera.

Neavand cunostinte de medicina, imi este greu sa apreciez situatii si fenomene care ar face parte din prima grupa de cauze. Si nici n-am citit ceva care sa se apropie de aceasta abordare. Sau poate ca n-am inteles. Dar nu este timpul pierdut, mai caut.

Din a doua categorie de cauze am intalnit expuse si as putea enumera anumite malformatii congenitale, accidentele si obezitatea.

Este vorba in primul rand despre luxatia congenitala a soldului care are caracter ereditar si se transmite in special pe linie feminina. Practic, este vorba despre o malformatie a acelei cavitati hemisferice destinata sa contina si sa articuleze capul osului femural. Ca o consecinta a aceste malformatii, cavitatea respectiva nu mai are capacitatea de a ingloba complet capul osului femural, acesta ramanand in afara. Simptomul acestei malformatii este ca la inceput persoana schiopateaza fara a avea dureri. Tot din categoria aceasta face parte si subluxatia de sold, in fond o luxatie incompleta a  acestei articulatii care face ca osul femural sa alunece in sus si sa provoace intinderea ligamentelor. Pe o anumita peioada de timp, persoanele cu subluxatie de sold nu au dureri si nici nu schiopateaza

Cele doua exemple de mai sus conduc la idea ca artroza coxo-femurala (coxartroza) este generata de modificari in mecanica articulatiei. Existand aceste modificari, greutatea corpului se repartizeaza altfel decat in mod normal si apar zone mai solicitate care se uzeaza mai repede, zone pe care, asa cum spuneam mai inainte, corpul nu pridideste in a le regenera. Acestea fiind zise, acum mai putem adauga si obezitatea ca o cauza a coxartrozei, ea fiind deasemenea responsabila in schimbarea anumitor pozitii si centre de greutate si, implicit, a mecanicii articulatiei.

S-ar putea sa mai existe si anumite activitati, munci care sa fie foarte solicitante si care sa distruga cartilajul hialin mai repede decat este corpul in stare sa-l refaca. Cred ca exista, desi n-am gasit nici un fel de mentiuni. Poate ca sportivii ar trebui luati in considerare din cauza expunerii mari la accidentele care pot modifica mecanica articulara.

Inca o idee si ma opresc aici. Din cele de mai sus as putea trage concluzia ca de fapt coxartroza nu este o boala de oase, ci una de muschi si ligamente care rezulta in oase. Cam indrazneata presupunere pentru un necunoscator.

Lasă un comentariu