Conditii favorabile pentru coxartroza

Am continuat sa caut informatii despre cauzele coxartrozei.

Va spuneam mai deunazi ca sunt considerate doua feluri de coxartroze, una primara pusa in sarcina varstei, altfel spus capatata in urma „uzurii vietii”, si una secundara care poate fi capatata si de persoane mai tinere de 40 de ani.

Am intalnit multe locuri in care se afirma clar despre cauzele coxartrozei primare ca nefiind pe deplin cunoscute, in timp ce privind coxartroza secundara se mentioneaza factorii de risc, adica acele imprejurari care favorizeaza si cauzeaza aparitia si dezvoltarea ei.

Poate ca pe alocuri ma repet fata de postarea anterioara, poate ca uneori nu fac bine separatia intre cele doua forme de boala, dar cred e bine sa fie toate argumentele adunate la un loc, lasandu-va voua sarcina de a le asocia coxartrozei primare sau secundare.
conditii favorabile coxartroza
1.  Varsta
Fiind cunoscuta ca o boala care apare in urma uzurii, varsta mai inaintata este socotita ca un factor favorizant. Cazurile in care coxartroza apare la persoane mai tinere sunt legate de anumite accidente, traume sau operatii chirurgicale nereusite

2. Genul
Pana la varsta de 45 de ani  coxartroza este prezenta mai frecvent in randurile poplatiei masculine. Dupa 45 de ani, este mai des intalnita printre femei.

3. Traume sau suprasolicitari
Aici sunt incadrate situatiile in care articulatia soldului sufera o trauma ca urmare a unei accidentari sau este suprasolicitata din cauza unei activitati fizice foarte itense (munca grea, in pozitie dificila, sport)

4. Obezitatea
Sporul de greutate, mai ales cand este in exces, produce schimbari in centrele de greutate si mecanica articulatiilor cauzand uzura mai rapida. Cel mai des este afectat genunchiul, deoarece aceasta este zona care preia cel mai mult din sarcina greutatii corporale, dar si articulatia soldului care are mari masele musculare datorita carora este capabila sa asigure stabilitatea si deplasarea in mers.

5. Malformatii
Sunt persoane care nu au articulatii coxo-femurale in care oasele se potrivesc perfect. Aceste nepotriviri pot fi cauzate de malformatii mostenite sau capatate pe timpul vietii. Asamblarea defectuoasa a articulatiei, rezulta intr-o uzura mai rapida care conduce la instalarea coxartrozei

6. Ereditatea
Unele persoane pot mosteni un defect al genelor care sunt responsabile cu regenerarea cartilajelor si in special a celulelor condrocite. Aceasta este o predispozitie pentru coxartroza, deoarece cartilajul nu se reface in ritmul normal si se uzeaza mai mult si mai repede.

Lasă un comentariu